Årets gang for de sønderjyske storkepar

Årets gang for de sønderjyske storkepar

I 2022 var der fire par ynglende hvide storke i Sønderjylland. Med den fremgang der ses i storkebestandene i hele Vesteuropa var det forventelig, at vi ville få flere par i 2023. Vi fik også nye par, men desværre var der ingen af de tre nye par – Uge, Ubjerg og Kliplev – som fik unger på vingerne. Men med syv par ynglende storke i år, er der for alvor ved at komme gang i den genindvandring, som har været vente så længe. Jeg vil her med dette skrive, give en oversigt over hvordan yngleåret 2023 forløb.

Eivor Rosenquist
Stork i Smedager som finder regnorme ved vandingsmaskine. Foto: Eivor Rosenquist.

Smedager: Her har der været et ynglepar siden 2012, men der har været flere udskiftninger af både hanner og hunner i de 11 år. Igen i år var der udskiftning i forhold til sidste år – hunnen var den samme, men hannen var en ung han, som sidste år holdt til på en rede ved Ribe. Parret fik to unger på vingerne, hvoraf den ene fik sat en GPS på. Denne unge er lige nu i Marokko.

Broderup: Her har der været et par siden 2020, men på de fire år, har der kun været ynglesucces i 2021, hvor de fik tre unger på vingerne. I år lagde parret formentlig æg, men allerede tidlig i forløbet holdt de op med at ruge. Årsagen er ukendt, men formentlig har den ene af dem været en ung og uerfaren fugl. Der er meldinger om, at den unge han var meget ustabil på reden. Storke skiftes til at ruge med fire timers interval. Parret holdt sammen til ved reden i de efterfølgende uger, men hele sensommeren var der kun en fugl fast i området.

Rens: Siden 2021 har der været et storkepar i Rens, og i alle tre år har de fået unger på vingerne. I 2022 overtog et nyt par reden, og det er det samme par som har ynglet der i år. Parret fik hele fire unger på vingerne. En unge fik en GPS på og denne unge er pt i Spanien omkring Sevilla.

Fire unger i Rens 6. juni Foto Eivor Rosenquist
Fire unger i reden i Rens den 6. juni. Foto: Eivor Rosenquist

Jejsing: Det par som i 2022 blev fordrevet fra Rens flyttede til Jejsing, hvor de ynglede sidste år. Samme par ynglede på reden i år, og fik tre unger på vingerne. Hunnen i parret her, er den legendarisk stork Annika, som nu danner par med den hanstork, som for flere år siden jog hende fra reden i Smedager – og det er naturligvis Clyde jeg her skriver om. Lidt pudsigt at to af hovedpersonerne i storke-dramaet ved TV-Syd reden i Smedager, nu danner et effektivt ynglepar.

Ubjerg: Hunnen fra yngleparret ved Ubjerg var i 14 dage par med hannen på reden i Jejsing, men da hunstorken Annika kom retur til Jejsing, smed hun hurtig denne unge hunstork på porten. Hun slog sig derefter sammen med en ny han, og de to fugle pendlede mellem reden ved Lægan og reden ved Ubjerg i en periode. De endte med at vælge reden i Ubjerg. Efter mere en tre ugers tilløb lagde hunnen endelig æg, og de rugede i den forventede rugeperiode på 32-35 dage. Derefter forlod de reden. En efterfølgende overflyvning af reden med drone, viste at der lå to æg i reden – formentlig ubefrugtede.

Uge: Omkring den 1. maj var der et storkepar, som var meget glade for reden på Bønderengen ved Aabenraa. De byggede på reden og parrede sig jævnligt. Desværre er reden placeret klods op ad en sti med offentlig adgang, så efter to dage med byfest-stemning omkring reden, hvor de blev jagtet væk utallige gange, fik de nok og fløj til Uge. Her begyndte de hurtigt at ruge, men inden æggene klækkede forsvandt den ene af storkene fra området, og kort efter var begge fugle væk. Hvad der er sket vides ikke. Reden står ved en gård, hvor der for to år siden var masser af aktivitet med kvæg i staldene og på markerne. Køerne blev solgt og folkene på gården tager nu begge på arbejde tidlig om morgenen, og kommer sent hjem om eftermiddagen. Så vi finder aldrig ud af hvad der gik galt.

Kliplev: Her blev der i foråret 2022 sat en rede op på en pæl, og allerede midt i april i år, slog et storkepar sig ned på reden. Alt forløb planmæssigt med redebygning, parring og rugning. Men den 17. juni ses en lille død unge på kanten af reden og allerede samme dag kl. 13 flyver parret væk, og ses ikke med sikkerhed siden. Antallet af æg eller døde unger er ukendt.

Storkeungen fra Smedager fotograferet af Abdi Mustapha i Marokkopng
Flyvende storkeunge fra Smedager, fotograferet i Marokko 25. september. Foto: Abidi Mustapha - facebook storkene.dk.

Der kom altså ”kun” ni unger på vingerne i år fra Sønderjylland. Vi havde regnet med flere unger, da vi havde syv rugende storke først på sæsonen, men da fire af yngleparrene kiksede, må vi være tilfredse med ni unger. Den væsentligste årsag til at så forholdsvis mange par kikser, er uden tvivl fordi det er unge uerfarne par. Der er masser af eksempler på fra andre lande, at unge storke har ringe eller slet ingen ynglesucces. Vi må håbe at de kommer igen til næste år, og er blevet mere voksne til opgaven. I år er der kommet næsten 800 storkeunger på vingerne fra Slesvig-Holsten. Det er storke, som om to-tre år vender tilbage for at yngel på den ene eller den anden side af grænsen. To GPS-mærkede unger fra reden i Broderup 2021 – som begge er i Spanien nu – vil være klar til at yngle næste år, og det bliver spændende om de vender tilbage til Sønderjylland.

- Jesper Leegaard

Storkene.dk

DOF Sønderjylland
29. september 2023/mliin