Fremtidens fugleregistrering

Fremtidens fugleregistrering.

Under evalueringen af ATLAS III undersøgelsen af de danske ynglefugle blev der snakket om om, hvordan sådan en undersøgelse vil kom til at foregå om 20-25 år, når vi skal lave ATLAS III. Der er trods alt sket en del siden både ATLAS I og ATLAS II på den tekniske front. Fx er mobiltelefonen blevet nærmest uundværlig i felten, hvis man lige vil kontrollere en fuglestemme.

På min favorit vidensdelings platform – tekst-TV – kunne man den 7. januar 2022 læse følgende, som måske giver et fingerpeg om, hvordan fremtidens fugleregistrering kommer til at foregå.:

”Studie støvsuger dyrs DNA i luften.Forskere fra Københavns universitet har opfundet en metode til at fange dyrs DNA-drys fra luften, skriver universitetet i en pressemeddelelse. Metoden er testet i Zoologiskhave i København, hvor forskerne har filtreret luft i okapistalden, regnskovshallen og udendørs blandt indhegningerne.Vi var forbløffede, da vi så resultaterne. Ved at støvsuge DNA fra luften registrerede vi 49 dyrearter, siger Kristine Bohmann, der leder det danske studie.Og metoden kan – forhåbentlig – være med til at kortlægge dyrearter i bestemte områder på en hurtigere og mere effektiv måde.”

                                            

 Sådan en information har virkelig mulighed for at sætte tankerne i gang. Det vil jo blive en helt ny måde, at registrere fugle og andre dyr på, hvis det virkelig kan lade sig gøre, at indsamle DNA på denne måde. Der kan læses mere om projektet på universitets hjemmeside:

https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2022/01/hvilke-dyr-findes-der-lige-her-nu-kan-forskere-stoevsuge-svaret-ud-af-den-blaa-luft/

Jesper Leegaard