GPS på sønderjyske storke.

Sønderjysk stork med GPS

I mandags – den 5. juli – blev der sat en GPS sender på den ene af unger i Smedager. Det blev ungen ringmærket med 1E43 - hannen - som fik sat GPS´en på. En kæmpe unge på præcis 4 kg. Senderen blev sat på af tyske Michael Kaatz, som storkene.dk har skabt kontakt til. Michael Kaatz har stor erfaring i dette, da han har sat sender på omkring 500 storke rundt i Europa.

Selv om Michael Kaatz har sat sender på så mange storke, så udtalte han, at han aldrig havde gjort det foran så mange tilskuere. Der var nemlig stort opbud til arrangementet i Smedager. Tinglev Friville Brandværn stod for at få ungen ned fra reden og op til reden igen. Efter den vellykkede GPS-påsætning var der pizza fra Tinglev Pizza og Kebab-house til de fremmødte.

Mange fremmødte så at storeungen fik sat GPS på.

Senere på sæsonen vil en unge fra hver af rederne i Broderup og Rens også få GPS påsat.

Formålet med at sætte en GPS sender på storkene, er at skaffe os mere viden om de danske storke. Vi ved ikke om de trækker mod sydvest for at overvintre i Spanien eller flyver videre sydpå over Gibraltar. Eller måske trækker de via Bosporus over Israel til Østafrika. Senderne kan også afsløre hvor højt de trækker, hvor langt de trækker om dagen, hvor de overnatter under trækket og meget mere. I værste instans kan senderen afsløre, hvad der kan koste en ung stork livet. Det første leveår er nemlig fyldt med udfordringer for en stork, som skal lære at navigere mellem elledninger, trafik og andre menneskeskabte udfordringer.

Michael Kaatz var meget grundig med arbejdet, hvilket man godt kan forstå - det er et stort ansvar.

Når alle tre storke har fået GPS på, vil det være muligt at følge dem på både Animal Tracker, TV Syd og SN.DK. Det skal blive rigtig spændende, at følge de tre unge storke over vinteren. Så kan vi se om de holder vinter på en spansk losseplads, på en diæt bestående af rotter og toastbrød eller på savannen i Kenya, mens de spiser græshopper mellem gnuerne. Der skal nok vente os nogle overraskelser undervejs.

Projektet er sat i værk af foreningen Storkene.dk som har lavet projektansøgningen til Zoologisk Museum og det er også Storkene.dk, som står for finansieringen af projektet. Formand Jess Frederiksen udtaler, at det kommer til at koste 70.000 kroner i år og et tilsvarende beløb næste år.

           

                Forældrene tog det helt roligt.

 

Tekst og foto: Jesper Leegaard