Kvækerfinke overnatning
På hjemturen fra en tur til Give d. 4.1-2020 omkring solnedgang, kommer jeg til motorvejs-frakørslen til Sønderborg ved Kliplev. Jeg drejer rundt, for at komme på Sønderborg motorvejen og her bliver jeg mødt af en meget stor sværm af Kvækerfinker. Jeg tænker det var da lige godt sørens. Da jeg er hjemme skriver jeg så på dofbasen, at jeg havde set omkring 10.000 kvækerfinker ved Årtoftsplantage.
Der må være tale om en overnatning for disse finker og jeg køre så dagen efter til Kliplev. Jeg må så lige finde ud af hvor det er bedst at se disse fugle. I selve Kliplev køre jeg ud af Potterhusvej mod nord. Stopper lige efter broen der går over motorvejen og ser så mod vest over plantagen store bølgende skyer af kvækerfinker. Hold da op tænker jeg. Det skal da lige fotograferes eller bedre videofilmes. Klokken er nu 16 og tæt ved solnedgang. Fra alle retninger ser jeg også rigtig mange indtrækkene store og små flokke af kvækerfinker. Flest fra nordlige retninger. Vejret på det tidspunkt er overskyet og lidt diset.
Foto: Dennis Langholtz
Da der kan gå år imellem så store kvækerfinke overnatninger, de meget sjældne i Danmark og rigtig meget sjældne i Sønderjylland. Jeg vidste godt, at der var store mængder kvækerfinker i landet eller der havde været sidste år sent på efteråret. Og her sås de største mængder i Nordsjælland og i den sydlige del af Sverige. I Sverige havde de en kæmpe overnatning med omkring 1 million fugle eller mere. Så det kunne ikke i min vildeste fantasi forestille mig at se her i Sønderjylland. Så vores kvækerfinke overnatning skulle undersøges noget nærmere.
Jeg tager så ud om morgen d.11.1. for ligesom at tage en morgentur til plantagen, for at tælle udtrækkene fugle og jeg blev ikke skuffet. Antallet af fugle som kom var overvældende. Det væltede bare ud med fugle. Bl.a. andet talte jeg en stor bred sammenhængende stime, der uafbrudt trak ud af den sydlige del af plantagen mod vest i omkring 10 minutter. Jeg vurderede at der trak omkring 10.000 fugle i minuttet og det ville give 100.000 fugle i 10 minutter. Anslået da man ikke kunne se hvor bred flokken var. Da fuglene så ikke kun udtrækker i en retning men alle de andre retninger som syd, øst og nord, så er der da i hvert fald udtrukket mange flere fugle og antallet må så være 200.000 eller mere. Nå - jeg måtte tage en tur igen ved solnedgang og det blev så dagen efter.
Jeg stod så ved Årtoftsvej, lige der hvor der var spærret på grund af højspændingskabel arbejde. Igen blev jeg væltet bagover hvor stor flokken var. Da jeg ankom så jeg en flok på 10.000 fugle der fløj frem og tilbage på østlige side af motorvejen, samtidig var der dannet en stor flok på mindst 50.000 fugle på den anden side. Jeg kunne se at der især fra vest hele tiden kom en sammenhængende flok kvækerfinker som stødte til de 50.000 fugle. Fra syd kunne jeg også se, at der kom flokke som var både store og små. Her var kl.16.05. Frem til 16.15 blev den sammenhængende indtrækkene flok ved med at komme. Så nu var flokken over den sydlige del plantagen kæmpe. Jeg kigger så over mod vest igen og ser 2 vandrefalke der kommer i fuld fart i retning af den store flok. Det skabte voldsomt postyr i den kæmpemæssige flok. Så det skabte fantastiske formationer, som når man ser sort sol skabt af stære ved Tøndermarsken. Det var vildt flot.
Jeg kiggede igen mod vest og den samme strøm af kvækerfinker foresatte og det gjorde den i 25 minutter. Det giver altså ufattelig mængder finker. Plus at der altså også kommer fugle fra syd, nord og øst. Flokkene fra vest var jo stadig store og høje, så med det regnestykke hvor der trækker 10.000 fugle i minuttet vil det jo give 250.000 fugle oven i de i forvejen talte fugle. I hver fald deromkring da det jo er meget svært at få fuldstændig tal over flokken.
Udover vandrefalkene så skabte de op til 5 spurvehøge også ravage i den kæmpemæssige flok hvilket jo igen skabte flotte formationer.
Når men jeg var jo ikke færdig med at undersøge hvor mange der i virkeligheden var.
Den 13.1 ville jeg se overnatningen fra Potterhusvej igen bare lidt længere nord på. Her kunne man bedre se de store flokke. Her så jeg så, som jeg så ved Årtoftsvej, en bred sammenhængende flok hele tiden komme fra nord til den sydlige del af plantage, hvor hovedflokken overnatter. Så hvis der samtidig kommer en tilsvarende bred stime fra vest, som jeg så dagen før, så er det da helt vildt hvad der er af fugle. Der kommer jo også fugle fra syd og øst. Men det er igen svært at få det fulde overblik over antallet. Så nu er jeg efterhånden nået op 400.000 fugle hvis det da slår til. Flokken i den sydlige del af plantagen er virkelig bare enorm.
Jeg kommer igen d.15.1 men her er vejret virkelig dårlig med silende regn. Jeg står så helt et andet sted ved enden af Plantagevej. Her kommer man ud af skoven, og her er der et par huse på hver side af Årtoftsvej. Lige før det lille hvide hus kunne man parkere bilen og stå ud og kigge. Her mødte jeg Svend Anker Schwebs som også stod og kiggede på kvækerfinker. Det stod klart, at her havde man fuglene meget tættere på. Især de indtrækkene fugle fra vest kom lige over vores hoveder eller i hvert fald meget tæt på - imponerende syn. Man kunne også se den mægtige flok over ved den sydlige del af plantagen godt. Svend kørte lidt tidligere end jeg gjorde, og igen kunne jeg den se den uafbrudte stime fra vest, som igen varede i adskillige minutter. Det blev dog for meget med al den regn så jeg kørte hjem igen. Jeg vidste at vejret blev rigtig godt næste dag så det glædede jeg mig til.
D 16.1 gik over i min egen historiebog for fuglekigning. Aldrig havde jeg oplevet noget lignende.
De store stimer jeg så på de tidligere dage, som gik meget lavt og til tider gemte sig bag træerne, kom helt frem og meget højere op på himmelen. Også selve flokken ved den sydlige del blev særdeles synlig i det klare blårødlige solnedgang himmel. De samme uafbrudte stimer kom i kæmpemængder og det gav en forrygende himmel, der bare var fyldt til randen af fugle. Flokken over selve overnatningsstedet var mega mega enorm. Den var meget bred, høj og dyb og tilmed meget tæt og til tider næsten sort. Især når rovfuglene angreb finkerne. Det skabte forrygende fantastiske formationer. Selv ikke sort sol med stærene kunne slå dette. Det indtræk af fugle sluttede først efter 45 forrygende minutter. Kæmpe oplevelse var det og absolut noget der skulle opleves igen og igen. Om det var lige den vejrtype der gjorde at det blev så intens en oplevelse er svært at sige. Det var som om, de var trætte af hele tiden at flyve lavt . Nu skulle de bare op og rigtig få lufte vingerne til stor fornøjelse for mig.
Foto: Dennis Langholtz
Det var fantastisk at se de store mega sværme over selve overnatningsstedet, plus de store sværme der kom lige eller næsten over hovedet på mig. Himmelen var bare fyldt med fugle. Der var også andre fugle som ringduer, vindrosler og mejser, men de druknede helt i de sværme af kvækerfinker.
Det er ikke sidste gang jeg kommer til Årtoft plantage. Det skal opleves flere gange inden de igen trækker mod Sverige - og hvor gør de så det. Det er nærliggende at tro at de vil trække mod Tontoft Nakke da de jo skal til Sverige og skal trække mod nordøst. I så fald, hvis man lige er ved Nakken lige på den dag i april, så vil det slå alle fugletræksrekorder ved Tontoft Nakke. Det bliver spændende.
Jeg kan kun anbefale at opleve denne fantastiske kvækerfinke overnatning. Det er meget sjælden man kan opleve det i Sønderjylland - også i de mængder. Det er ikke kun det, men også at det er meget nemt, at se fugle boltre sig i luften inden de går ned til for at sove. De kunne ligeså godt have valgt et sted hvor det var svært at se.
God fornøjelse.
Dennis Langholz