Rød Glente – Dragen er kommet til Sønderjylland
Da jeg for godt 10 år siden flyttede til det vestlige Sønderjylland, var det bestemt ikke almindeligt at se den røde Glente på disse kanter. Når jeg kørte nordpå var der nærmest en magisk grænse omkring Vamdrup, herefter var der en chance for at se Rød Glente. Denne grænse er flyttet med årene, Vamdrup blev til Jels, et par år senere Øster Linnet, Toftlund, Løgumkloster og nu ser man den ofte omkring Tønder, ja måske yngler den allerede hernede. Jeg er ikke så bekendt med det østlige Sønderjylland, men jeg tror billedet er det samme, bortset fra at vi nok er 5-7 år forsinkede herude vestpå.
Foto: Johan Chr Homann
Den Røde Glente er en fantastisk flot fugl at nyde synet af, både fjerdragten og dens harmoniske kropsform, men bestemt også flyvemåde og jagtteknik. Når man ser en glente hænge i luften og elegant korrigere med den kløftede hale, forstår man godt at englænderne har opkaldt legetøjs-dragen efter denne fugl. Den jager mange forskellige slags smådyr, også krybdyr og padder, men er i høj grad også ådselsæder.
Foto: Johan Chr Homann
Rød Glente er lidt større end Musvåge og er mere langvinget, slank og elegant. Hunnen er, som ved de fleste rovfugle, kraftigere end hannen og vejer ca 300 g mere. Den yngler allerede som 2 årig, mens f.eks musvåge først yngler som 3 årig, hvilket også har betydning for den hurtige bestandsudvikling. Rød Glente yngler ofte i gamle musvåge og ravnereder, typisk i småskove eller i udkanten af større skove, men jager primært i det åbne land og gerne i engområder.
Foto: Johan Chr Homann
For 200 år siden var Rød Glente alm. i danmark, men blev efterstræbt og helt udryddet i starten af 1900-tallet. Selvom den blev fredet for 100 år siden, gik der over 50 år før den kom tilbage som ynglefugl. Rød Glentes udbredelse i danmark, hvor der nu yngler op mod 350 par hvilket er 7 gange så mange som for 15 år siden, synes at hænge sammen med motorvejnettet. Om det er tilfældigt eller om det kan have en betydning for udbredelsen, at der er mange trafikdræbte dyr er nok svært at dokumentere. Rød Glente er derimod helt klart glad for bakket terræn, hvilket jo også passer fint til dens jagtteknik. Svævende i luften som en drage, båret på opvinden i bakkelandskabet, skal den ikke bruge meget energi på at afsøge territoriet for ådsler og byttedyr. Udbredelsen synes da også at mest markant i østjylland, midtfyn, vestsjælland og nordsjælland, som er de mest bakkede områder i danmark.
Jeg er meget glad for denne bestandsudvikling, for det er jo nærmest altid en god fugletur, hvis man ser en glente komme svævende over lokaliteten og for nylig fik jeg den endda som matrikelart.
Godt Nytår og fantastisk fugleår til jer alle.
Skrevet af Jan Ravnborg
DOF Sønderjylland
31. december 2022/mliin