Månedens fugl - december
Sjagger: Turdus pilaris
Sjaggeren har fået sit navn efter sit karakteristiske kald: et “skældende” sjack-sjack” som høres ofte både fra overflyvende men også fouragerende fugle, især hvis observatøren (eller en rovfugl) kommer for tæt på. Ifølge en ældre udgave af “Danmarks fugleliv” kald(t)es den også for “Kramsfuglen”, da den før i tiden har været et velsmagende supplement til maden. Ifølge “Den Store Danske” har ordet “Kramsfuglen” sit oprindelse i det middelhøjtyske ord “kranewite” som betyder “enebær” eller egentligt “fugl, der spiser enebær”.
Foto: Danmarks fugleliv, 1939 Arten er dog nu beskyttet og selvom den også (siden engang i 60'erne) findes som ynglefugl i DK, ses arten hyppigst som trækfugl og vintergæst, når den (ofte sammen med de lidt mindre vindrosler) ankommer fra deres ynglesteder i det nordlige Skandinavien. Den opdages hurtigt på kaldet, når den fx. fouragerer på markerne eller i fx. rønnetræer eller markhegnene. Denne store drossel er også en de bedst genkendelige og i mine øjne smukkeste. Udover den lange, sorte hale og de hvide undervingedækfjer kendes fuglen på kombinationen af kastaniebrun ryg og gråt hoved og overgump. Forfra ses dens okkerbrun bryst, hvid bug og mørke pletter. Et skønt syn!
Foto: Leif Keller
Noget af det mest interessante ved netop denne (modsat de fleste andre
solitære drosler) koloni-rugende fugl er dens aggressive forsvar af rederne. Når en uerfaren rovfugl nærmere sig kolonien letter alle fugle og simpelthen “bomber” fjenden med deres klistrende ekskrementer. Hvis rovfuglen bliver ramt af mange fugles lort kan det betyde døden, da dens fjer klistrer sammen og gør flugten/ fourageringen umuligt. Ligesom de andre drosler har den en god lever og er i stand til at klare alkohol-koncentrationer, som med sikkerhed ville slå et menneske ihjel. Fuglene har simpelthen været nødt til denne tilpassning da de mange bær om vinteren igennem spontan gæring ofte indeholder alkohol (uden dog at være beskatttet af staten). Når vi nu nærmer os juletiden så husk lige, at vi mennesker ikke har droslernes evne til at omsætte alkohol hurtigt!Skrevet af Gabor Graehn
DOF Sønderjylland
25. november 2022/mliin