På tur med Ørneklubben
Søndag d 9. oktober blev dagen, hvor Ørneklubben skulle have sin debut-tur i Sønderjylland. Netværket, der er for børn mellem 6 og 12 år, blev tidligere udrullet på Sjælland og i andre dele af landet. Nu har jeg vidst længe, at flere både børn og voksne har efterspurgt ture til netop børn, og da chancen bød sig, sagde jeg ja til at arrangere en tur i Sønderborg Kommune og være guide på turen. Jeg havde valgt Bundsø på Nordals som udflugtsmål og lokation, da der er god udsigt fra parkeringspladsen, jeg synes, at fuglene ude på søen er relativt tæt på, og der er gode chancer for at se en havørn, som jo har lagt navn til klubben/netværket.
Efter min velkomst snakkede vi lidt om nogle af de fugle, der lå på søen, og jeg måtte kigge dybt efter mine pædagogiske kompetencer over for børn i den alder. Heldigvis lå der ved søbredden resterne af en skarv. Se dét var lige pludselig meget mere interessant. Det var jo tæt på, hvad er der sket, hvordan er den død, hvorfor ligger den der….. og de kunne blive ved.
Dagens deltagere. Foto: Ole Tønder
Vejrmæssigt var det en god dag til at stå og nyde efterårssolen, og der var næsten ingen vind. Men fugle var der ikke mange af, og børnene blev hurtigt trætte af at se på og artsbestemme overflyvende skarver. På et tidspunkt lagde jeg mærke til, hvordan vi voksne kunne stå og snakke om ”ingenting” og ”nørde” om emner som fjerenes farvespil afhængig af solens vinkel og hvorfor de forskellige arter gør, som de gør. Børnene var allerede i gang med at kigge på sten i gruset, lege gemmeleg og kigge i den ”forkerte” ende af kikkerten. I mellemtiden havde de været mindst 2 gange oppe at kravle på det bord-bænk-arrangement, som Aage V. Jensens Fond har sat op til forbipasserende med madpakker. Sikke en energi de har, de børn!
Endelig kom der en overflyvende fiskehejre. Så var der da en ny art at snakke om. I et par minutter.
Jeg kan godt se, hvilke områder jeg bliver udfordret på, og hvad jeg måske kan gøre bedre næste gang. Bliver der en næste gang? Jeg holder af udfordringer, og jeg synes faktisk, at vi havde en god dag ved søen. Derfor tager jeg udfordringen op, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for, at der bliver flere ture for Ørneklubben og interesserede børn. Jeg kunne, trods alt, se, at børnene lærte noget om naturen og fuglene, og det motiverer mig.
Preben Jensen fortæller om havørnene i Sønderjylland. Foto: Ole Tønder
Der kom 7 børn og 7 voksne, inklusiv Preben Jensen. Ja, vi fik fornemt besøg af havørne-rede-koordinatoren i Sønderjylland. Han fortalte om havørnene i Sønderjylland, artens udvikling, og vi fik os en god snak om havørnens position øverst i fødekæden og ift andre fugle som gæs, ænder og skarver, som man tit kan se rester af i havørnenes reder.
Børnene var med til at bestemme flg arter på turen: Grågås, skarv, toppet lappedykker, tårnfalk, musvåge, havørn, fiskehejre og krage.
Den ene af forældrene, Annette Laue, skrev flg om turen:
”Vi var med på ørnetur i dag med vores datter på 7 år. Det er første gang, vi sådan rigtigt har set på fugle. Skønt at gøre det sammen med nogle, der brænder for det og ved en hel masse. Engagement smitter, og man får lyst til at lære meget mere om naturen. Og så fik vi jo set havørne. I virkeligheden! Det gav blod på tanden og lyst til mere. Tak.”
Hvornår kommer der en tur for Ørneklubben igen? Der er ikke noget planlagt, men jeg anbefaler jævnligt at holde øje med DOF Sønderjyllands hjemmeside, DOF Sønderjylland på Facebook og Ørneklubben på Facebook.
I DOF Sønderjylland er vi 2 medlemmer af bestyrelsen, der står for formidling til unge, herunder Ørneklubben. Det er Jan Ravnborg i Tønder Kommune og undertegnede i den østlige del af DOF Sønderjyllands område.
Skrevet af Ole Tønder
Bestyrelsesmedlem i DOF Sønderjylland samt guide, fotograf og organisator i Ørneklubben (Sønderjylland)
DOF Sønderjylland
17. oktober 2022/mliin