Spontantællinger i DOF Sønderjylland
Endelig har vi fået lidt forår og noget varme.
Nattergalen og mange af de små sangere er lige ankommet fra Afrika. Derfor er det nu, vi har godt af at komme udenfor og få nogle gode naturoplevelser.
Har du et godt kendskab til de almindelige danske fuglearter kan dine iagttagelser være med til at give viden om fuglene. Hvordan står til med fuglelivet i en bestemt naturtype eller landsdel?
Du skal alene bruge 5 minutter på en given lokalitet, hvor du registrerer alt, hvad du ser og hører af fugle.
Foto: Jørn Vinther Sørensen
Selv var jeg afsted den 10. maj 2023 ude på skydeterrænet ved Haderslev Vesterskov, hvor jeg i forvejen havde udpeget et punkt, hvorfra jeg ville registrere alle fugle. Kort før jeg ankom til punktet sang en nattergal fra et krat, men da den ikke blev registreret i de 5 minutter, hvor jeg stod 200 meter længere mod vest, kunne jeg desværre ikke medtage den under min registrering. Men så var der da heldigvis andre fugle: f.eks. 2 overflyvende mursejlere, som er de første, som jeg ser i år.
Et landbrugsområde inde i landet vil være ideelt at udvælge, da det er landets mest udbredte landskabstype, og fordi antallet af fugle er lette at få styr på i løbet af de 5 minutter, hvor tællingen foregår. Der kan læses mere herom på Spontantællinger (dof.dk)
Måske vil en sådan spontantælling inspirere dig, så du også får lyst til at deltage i de andre punkttællinger, som vi har i DOF. Frem til den 15. juni kan ynglefuglene tælles. Se mere på Punkttællinger (dof.dk)
Med venlig hilsen
Jørn Vinther Sørensen
Punkttællingskoordinator for DOF Sønderjylland og medlem af bestyrelsen for DOF Sønderjylland
DOF Sønderjylland
15. maj 2023/mliin