Rekord mange havørne ved Højer.
Der kan lige nu opleves en sand vrimmel af havørne ved Højer Sluse hver morgen. De kommer fra nord - flyver forbi slusen og fortsætter længere syd på og mange af dem kommer ganske tæt på slusen.
Hovedparten af dem kommer direkte fra deres natterast, så opvisningen kan starter fra kl. 07.15, hvilket er tre kvarter før solopgang. Jeg har de seneste 6 gange set fra 23 til 33 havørne flyve forbi slusen, men i dag den 12. november hele 40 havørne - heraf kom de første 30 af dem flyvende forbi slusen inden for en time.
De forgangne år har jeg konstateret dem natterastenden i Tingdal plantage og Kogsbøl skov. Dog ikke helt så mange som der ses lige nu, så jeg tænker en del af dem kommer fra skovene ved Skærbæk. Det passer også fint med, at der lige nu ikke ses så mange havørne ved Ballum.
Nogle af havørnene kan kortvarigt ses fouragere eller tage en rast på vaden. En slår måske en gås eller and i luften - som den ofte bare dumper igen og flyver videre.
En stor oplevelse er det også at se de mange gæs, ænder og vadefugle - somme tider i 10.000 vis - lette og lande igen, hver gang der kommer havørne flyvende forbi.
Havørn på vej sydover på morgentogt. Harry Antonisen
Efter de er fløjet forbi Højer sluse, fordeler de sig over et stort område, som også går langt ned syd for grænsen til Tyskland. Derfor ser man ikke så mange havørne på en gang rastende, men jeg har set over 18 havørne samtidig på den danske side.
Fra Fanø har Søren Brinch suppleret med følgende. ”Vi er vant til omkring 30 havørne på Fanø, der fouragerer på døde sæler på Langejord og Peter Meyers Sand. De går til overnatning i Fanø Klitplantage med en fast og forudsigelig indflyvningsrute øst – eller vest om Sønderho. Det foregår fra tre timer før solnedgang til 10 minutter efter”. Havørnene på Fanø er fortrinsvis ungfugle fra 1k til 5k, hvilket også er det jeg oplever ved Højer sluse – der er ikke mange 5k+ imellem.
Fra grænseområdet fortæller Jan Ravnborg, at han på to af sine mange aften-sort sol ture, har set op til fire havørne flyve forbi Aventoft og sikkert gå til overnatning der omkring.
Desværre er årsagen til, at der lige nu samles så mange havørne i grænseområdet, formodentlig de mange fugleinfluenzaer døde fugle, der lige nu bliver fundet i området.
Natterastende havørne fra Tingdal plantage og Kogsbøl skov
Som en opfølgning på mine observationer fra Højer sluse - tog jeg den 14 november en morgentur til området, for at se hvor mange af havørnene der fløj fra deres natterast - når der ved Højer sluse kunne komme 30 havørne i løbet af kort tid -måtte i det mindste nogle af dem komme fra netop fra dette område.
Jeg ankom i god tid, så der gik noget tid inden det lysnede rigtigt, men alligevel var jeg så heldig at se de to havørne der i mørket fløj stik vest - henover Tingdal plantage og ud til vadehavet - og det så jo lovende ud.
Havørn flyvende fra natterast. Harry Antonisen
Det begyndte at lysne, men der kom ikke en eneste havørn i omkring 20 min. - og jeg begyndte at tvivle på om jeg fik flere at se, men jeg skal da lige love for at der pludselig kom gang i dem og det endte med at blive til hele 48 havørne, der udover to der fløj højt imod nord - alle fløj vest - syd vest.
Med det store antal havørne jeg så her til morgen, må der absolut være nogle af de havørne, der normalt ses længere mod nord - b.la dem fra Ballum – der nu har valgt at tage fast ophold i dette område.
Harry Antonisen